Kenniscentrum

Houd je voeten soepel!

De beste tip voor hardlopers, wandelaars, mensen met hielpijn (hielspoor / fasciitis plantaris), maar eigenlijk voor iedereen: houd je voeten soepel! Waarom? Dat lees je hieronder.

Anatomie van de voet
De voet bestaat vanaf het onderbeen bekeken, uit 26 botten. Daar komen nog enkele zogenaamde sesambeentjes, en heel soms een zeldzaam extra botje bij. Deze botten vormen samen 33 gewrichten, welke door slechts 19 spieren in beweging worden gebracht. Eén spier loopt vaak over meerdere gewrichten, waardoor met een aanspanning er meerdere bewegingen tegelijk in de voet plaatsvinden. Om deze bewegingen onderling op elkaar aan te laten sluiten, bestaan er vele sterke banden (ligamenten) in onze voet. Daardoor zijn bewegingen gekoppeld aan elkaar: met een bepaalde beweging lok je weer andere bewegingen elders in de voet uit.

Gekoppelde bewegingen
Een mooi voorbeeld van zo'n gekoppelde beweging: wanneer je je standbeen naar buiten roteert (1 in afbeelding) en je voet recht vooruit laat wijzen, ga je vanzelf op de buitenrand van je voet staan (2 in afbeelding). Wanneer je vervolgens je been binnenwaarts draait (3), krijg je een platte voet (4).

Deze gekoppelde bewegingen vinden continu plaats, bijvoorbeeld tijdens wandelen, tijdens staan op één been om het evenwicht te bewaren, of tijdens omdraaien vanuit stilstand. Deze gekoppelde bewegingen hebben dus een functie. Meestal houden we daarbij de voorvoet in contact met de grond, waardoor je niet volledig op de buitenrand van je voet komt te staan. Daardoor maak je de meeste beweging in het midden van de voet, tussen de voetwortel en de middenvoetsbeentjes. Deze bewegingen worden pronatie en supinatie genoemd.

Beperkte functie
Zoals gezegd, hebben proneren en supineren een functie in verschillende dagelijkse bewegingen. Bij de afwikkeling tijdens wandelen en hardlopen bijvoorbeeld, zorgt een pronatiebeweging voor het verplaatsen van ons lichaamsgewicht richting de grote teen, waardoor we over de grote teen kunnen afzetten.

Wanneer er een beperking in de beweeglijkheid in een van deze gewrichten zou ontstaan, kan dit leiden tot compensatoire bewegingen elders in het lichaam. Een beperkte pronatie (waarbij er onvoldoende gestrekt wordt in de gewrichten tussen voetwortel en middenvoet) kan ertoe leiden dat er grotere krachten vrijkomen rond de knie, met kniepijn als gevolg. Bij hardlopers met kniepijn ("runners knee") kijken wij dan ook altijd de voetgewrichten na op souplesse.

Houdt je voet soepel!
Heb je wel eens kniepijn tijdens het wandelen of hardlopen? Of heb je pijn onder je hiel (hielspoor / fasciitis plantaris)? Of wil je al deze blessures vooral voorkómen? Doe dan dagelijks onderstaande oefening. Let goed op de uitvoering, en houd vooral je knie gestrekt tijdens het draaien. Doe deze oefening zo'n 2x per dag, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, onder de douche of tijdens het koken. Voor je het weet is deze oefening een dagelijkse routine voor je, en houd jij je voeten lekker soepel.

Download tevens de bijbehorende folder "Pronatie en supinatie voet"
Houd je voeten soepel