Kenniscentrum

Liespijn #1: wat kan het zijn?

Eén van moeilijkste klachten binnen de fysiotherapiepraktijk, betreft pijn in de liesstreek. Daar zijn meerdere redenen voor. Pijn in de lies kan namelijk vele oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen te maken hebben met spieren, pezen en gewrichten, maar ook met bv. interne organen. Wanneer de pijn geprovoceerd of gereduceerd kan worden door bepaalde houdingen of bewegingen, wordt het interessant voor de fysiotherapeut. Maar dan nog blijft er een scala aan mogelijke diagnoses mogelijk (1).

Daarnaast is de anatomie van de liesregio uiterst complex. Hoe de verschillende weefsels precies met elkaar verbonden zijn, en hoe ze onderling samenwerken, is zeer lastig te begrijpen (2). Daarnaast kan de oorzaak van pijn in de lies ook buiten de liesregio gelegen zijn (1).

Deze redenen maken dat het moeilijk is om liespijn goed te behandelen. Een effectieve en efficiënte behandeling is alleen mogelijk wanneer de ware oorzaak van de pijn bekend is, en de anatomie en functionele relaties van alle structuren helder zijn. Meerdere manieren van behandelingen blijken dan ook even effectief, maar herstel is overwegend langdurend (3).

In dit blogartikel geven we algemene informatie over liespijn. In de volgende blogs gaan we meer in op de diagnostiek en behandelmogelijkheden.

Risico’s en cijfers
Liespijn komt veel voor bij sporters. Vooral sporten waarbij er gesprint of getrapt moet worden, of waarbij veel wenden en keren plaatsvindt, zijn risicovol. Denk daarbij aan bv. voetbal, atletiek of hockey (1,3). Hoe vaak het voorkomt, is niet nauwkeurig te zeggen, omdat de definitie van liespijn nogal een verschilt per onderzoek (4). Voorzichtig kan geschat worden dat van alle sportblessures, 5-18% liespijn betreft (5). Van alle voetbalblessures in Nederland, gaat het in 9% van de gevallen om liespijn (4).

De belangrijkste risicofactoren die genoemd worden, zijn een beperkte beweeglijkheid van het heupgewricht, en zwakte van de zogenaamde adductoren (1,3). Dit zijn de spieren aan de binnenkant van het dijbeen, die de benen naar elkaar toe bewegen. Deze spieren hebben vooral een belangrijke functie bij het afremmen van het zwaaibeen tijdens rennen, sprinten of trappen. Deze spieren hechten aan op het schaambeen, dat zich aan de binnenzijde van de liesstreek bevindt.

Dat een beperking in het heupgewricht liespijn kan veroorzaken, is ook niet vreemd. Het is algemeen bekend dat liespijn vaak voortkomt vanuit het heupgewricht, vanwege de neurologische relatie. Mensen met slijtage van de heup hebben daardoor ook vaak liespijn.

Anatomie
In de liesregio komen veel verschillende weefsels samen (1,2). Deze weefsels hebben daarnaast weer onderlinge verbindingen met elkaar. Zo lopen de buikspieren - via peesweefsel en fascies - over in de adductoren van het bovenbeen. De buikwand bestaat uit verschillende lagen, welke ook weer contact maken met elkaar, en met de verschillende spieren. In het lieskanaal lopen tevens zenuwen en bloedvaten. Ook de buigers van de heup liggen in de liesregio, evenals enkele slijmbeurzen.

Zoals eerder gemeld, kan pijn in de lies ook elders vandaan komen als gevolg van neurologische relaties. Zo kan liespijn duiden op een hernia hoog in de lendewervelkolom (L1-L2), of op een probleem in het bekkengewricht (SI-gewricht) (1).

Het is daarom enorm belangrijk voor de arts en fysiotherapeut, om voldoende kennis te hebben van de anatomie van de liesregio, om tot een goede diagnose te kunnen komen.

In het volgende blogartikel gaan we nader in op de diagnostiek van liespijn.

Literatuur
1. Robertson BA, Barker PJ, Fahrer M, Schache AG. The anatomy of the pubic region revisited. Sports Med. 2009;39(3):225-34
2. Koulouris G. Imaging review of groin pain in elite athletes: An anatomic approach to imaging findings. Am J Roentgenol. 2008 Oct;191(4):962-72
3. Almeida MO, Silva BN, Andriolo RB, Atallah AN, Peccin MS. Conservative interventions for treating exercise-related musculotendinous, ligamentous and osseous groin pain. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 6;6
4. Weir A. Diagnostics and treatment of adductor-related groin pain in athletes - new insights [proefschrift]. Utrecht: Universiteit Utrecht; 2011
5. Morelli V, Smith V. Groin injuries in athletes. Am Fam Physician. 2001 Oct 15;64(8):1405-14
Liespijn 1 wat kan het zijn

Heb je liespijn?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak