Kenniscentrum

Rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap (1/5): feiten en cijfers

In 2009 verscheen er een nieuwe richtlijn voor fysiotherapeuten. Het onderwerp: zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (ZGBP). Enkele jaren geleden was deze kwaal vooral bekend onder de naam bekkeninstabiliteit.

De diagnose bekkeninstabiliteit werd vooral in de jaren '80 en '90 veel gesteld. Tegenwoordig hoor je deze term steeds minder. Een reden daarvoor is het beperkte wetenschappelijke bewijs voor het bestaan hiervan (bron: Wikipedia).

Volgens de richtlijn blijkt het moeilijk om aan te tonen dat deze klachten direct gerelateerd zijn aan de zwangerschap. De pijnlokaties - de lage rug, het bekken, de bilstreek, schaambeen, heup- en liesregio en soms uitstraling in één of beide benen - zijn namelijk niet onderscheidend van andere rug- en bekkenklachten buiten de zwangerschap om. Activiteiten als staan, zitten, bukken, tillen en traplopen kunnen de pijn doen verergeren. Dit kan echter ook optreden bij "gewone" rugklachten.

De feiten en cijfers die bekend zijn rond ZGBP:
  • Op basis van een Maastrichts onderzoek uit 2005, gedaan onder 7526 vrouwen, blijkt dat 84% van deze vrouwen op enig moment in de zwangerschap pijn ervaart;
  • 9% van deze zwangere vrouwen geeft aan hulp hiervoor te willen ontvangen;
  • Internationaal blijkt er bij zwangere vrouwen tussen de 45 en 89% sprake van pijn;
  • Zwangerschapsgerelateerde pijn wordt m.n. onderzocht in Nederland en in Scandinavische landen. Waarschijnlijk wordt ZGBP in andere landen niet gezien als aparte aandoening;
  • 2 weken na de bevalling gaf 31% van de vrouwen aan pijn te hebben, waarvan 15% graag behandeling wilde;
  • 6 maanden na de bevalling gaf 29% aan ZGBP te hebben en na een jaar zelfs nog 35%. Deze cijfers komen echter overeen met de cijfers bij niet-zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenpijn!
  • Geconcludeerd wordt door de auteurs van de richtlijn dat de klachten na de zwangerschap snel afnemen en dat er dus sprake is van een gunstige prognose van ZGBP.
Bron: KNGF-richtlijn Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (2009)
Dit is het eerste deel van een serie van 5 blogartikelen over rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Dit eerste artikel zette de feiten en cijfers op een rijtje.
Het volgende blogartikel zal gaan over de beschreven oorzaken van ZGBP, deel 3 en 4 geven een mooie, theoretische verklaring voor ZGBP, waarna in deel 5 de behandelmogelijkheden ter sprake zullen komen.
Rug en bekkenpijn tijdens de zwangerschap 15 feiten en cijfers

Ben je zwanger, en heb je last van je rug of bekken?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak