Kenniscentrum

Rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap (2/5): oorzaken

In deel 1 van dit 'vijfluik' over zwangerschapsgerelateerde rug- en bekkenpijn (ZGBP) werden de feiten en cijfers beschreven over dit veelbesproken en bediscussieerd fenomeen. Belangrijke bron voor ons is de in 2009 verschenen KNGF-richtlijn voor fysiotherapeuten (zie afbeelding), die aangeeft hoe fysiotherapeuten dienen te handelen in de praktijk, wanneer er sprake is van dergelijke klachten. In dit tweede deel bespreken we de mogelijke oorzaken van 'bekkeninstabiliteit'.

De laatste 25 jaar zijn de volgende mogelijke oorzaken van ZGBP binnen de wetenschap beschreven:
  • Hormonale factoren (vnl. de rol van het hormoon relaxine en de invloed van anticonceptie);
  • Kenmerken van de moeder (citaat richtlijn): "leeftijd, Body Mass Index (BMI), aantal zwangerschappen, eerdere episodes van lage rugklachten of zwangerschapsgerelateerde klachten, roken, alcoholgebruik, beroep, socio-economische status, sportbeoefening, hypermobiliteit, opleiding, baringshouding, kunstverlossingen, epiduraalanesthesie en keizersnede";
  • Kenmerken van de baby: "geboortegewicht, meerlingzwangerschap, schedelomvang"
De belangrijkste factoren blijken het eerder hebben gehad van rug- en bekkenklachten, zowel buiten als binnen een eerdere zwangerschap. Dit is op zich ook vrij logisch te volgen.
Van de overige factoren is maar zeer beperkt wetenschappelijk bewijs!

Eén van bovenstaande oorzaken wordt echter op vele sites over dit onderwerp als een zeer belangrijke oorzaak van ZGBP gezien: het hormoon relaxine. Dit "eierstok"-hormoon wordt in verhoogde mate gevonden tijdens de zwangerschap. Het zou een verslappende invloed hebben op de banden in het bekken (de SI-gewrichten), waardoor het baringskanaal vergroot zou kunnen worden en daarmee het hoofdje beter zou kunnen passeren tijdens de bevalling. Uit onderzoek blijkt echter dat relaxine niet gerelateerd is aan verwijding van de symfyse en ook niet gerelateerd is aan het hebben van ZGBP! Het heeft waarschijnlijk wél een verslappende werking op het bindweefsel rond de baarmoeder en baarmoedermond.

In 2001 alweer verscheen er in Versus, tijdschrift voor fysiotherapie, een artikel van Koes over dit onderwerp. Hij komt met een verklaring voor rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap die zeer goed behandelbaar is door fysiotherapeuten. Uitleg over deze verklaring volgt in de blogartikelen 3 en 4.

Wie kent er nog andere oorzaken van bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap?
Rug en bekkenpijn tijdens de zwangerschap 25 oorzaken

Ben je zwanger, en heb je last van je rug of bekken?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak