Kenniscentrum

Schouderpijn: inklemming supraspinatuspees en behandeling

Voor de behandeling van de in ons vorig blogartikel beschreven schouderklachten als gevolg van inklemming van de supraspinatuspees, zijn in de loop van tijd diverse behandelvormen gebruikt. In de medische wetenschap worden effecten van behandelvormen gemeten door het vergelijken van de behandelvormen met elkaar bij patiënten met dezelfde klachten. De effecten op pijnafname en functionele verbetering worden dan vergeleken.

In reviews (overzichtsartikelen) worden de uitgevoerde studies bij hetzelfde klachtenbeeld met elkaar vergeleken. Hiermee geven reviews dus een overzicht van de meest effectvolle behandelingen bij hetzelfde type klachten. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de meest recente reviews bij schouderklachten als gevolg van inklemming van de supraspinatuspees, van Kromer (2009) en Green e.a. (2010).

Duidelijk is dat operatief ingrijpen bij deze klachten (indien er geen scheuren zijn geconstateerd in de pees) geen meerwaarde heeft boven fysiotherapeutische behandelingen. Conservatief (= niet operatief) behandelen heeft dus de voorkeur.

Voor behandelingen met lasertherapie, ultrageluid en elektrotherapie is geen toegevoegde waarde gebleken in gedane onderzoeken. Het uitvoeren van technieken die de bewegingen in het schoudergewricht verbeteren (passieve mobilisatie) en het geven van oefentherapie hebben een afname van pijnklachten en een verbeterd functioneren van de patiënt tot gevolg. In de onderzoeken waarbij een combinatie van technieken (dus oefentherapie en passieve mobilisatie) worden vergeleken met behandeling waarbij één behandelvorm (dus oefentherapie óf passieve mobilisatie) worden vergeleken geeft de combinatie van passieve mobilisatie én oefentherapie het beste effect.

Bij Nuijten fysiotherapie worden deze klachten altijd op dezelfde manier behandeld. Uiteraard wordt de 'best evidence' (behandelingen waarbij het beste resultaten zijn aangetoond) hiervoor gevolgd. De behandeling bestaat uit passieve mobilisaties van het schoudergewricht volgens de DAM-methode en oefentherapie gericht op het verbeteren/onderhouden van de beweeglijkheid.

In theorie is dit ook de meest logische behandeling. In ons vorig blogartikel gaven we al aan dat bij deze schouderklachten de beweeglijkheid (= mobiliteit) van het schoudergewricht is verminderd en dat dit afname van de ruimte tussen schouderkop en schouderblad geeft.

Alles is er dus aan gelegen dat de mobiliteit van het gewricht wordt hersteld waarmee de inklemming van de pees in theorie weer afneemt.
Schouderpijn inklemming supraspinatuspees en behandeling

Heb je last van schouderpijn?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak