Kenniscentrum

Hardloopblessures: het hielspoor, de behandeling

Op internet worden vele behandelingen bij hielspoor aangeboden. De behandelingen variëren van: het aanmeten van inlegzooltjes, shockwave therapie, ultrageluid en injecties. Patiëntervaringen leren dat er vele behandelingen uitgeprobeerd worden, vaak zonder succes.

Er bestaan geen aangetoonde effecten van behandelingen bij het hielspoor. Daarbij moet worden vermeld dat er ook maar weinig effectonderzoek is gedaan naar behandelingen. De reden hiervoor is vermoedelijk omdat de aandoening tot 15 jaar geleden nog nauwelijks bekend was. Wellicht komt door de exponentiële groei aan loopsporters de klacht vaker voor.
Er is wel een onderzoek gedaan naar de effecten op pijnvermindering middels rekken van de kuitspieren. Rekken bleek geen effect te hebben.

De precieze oorzaak van de klachten is niet bekend. Wel is bekend dat herstel lang duurt en dat er soms ook klachten aanwezig blijven.

Wat overblijft bij het behandelen van de kwaal is het gezonde verstand. Het is logisch dat het herstel van de klacht lang duurt, want een peesontsteking herstelt langzaam. In de tussentijd adviseert Nuijten & Donkers het volgende:
  • Laat de klacht goed onderzoeken. Een hielspoor kan aangetoond worden door middel van echografie. Rontgenfoto's kunnen verkalkingen in de pees bevestigen.
  • Volg onze instructies met betrekking tot het schoenstrikken!
  • Indien de klachten aanhouden en/of verergeren tijdens lopen: laat een fysiotherapeut de beweeglijkheid van de voet (die zich kan uiten in een zgn. hallux limitus) onderzoeken en indien noodzakelijk, behandelen. Nuijten & Donkers gebruiken hiervoor zachte, pijnvrije passieve mobilisatietechnieken. Hervat alleen op advies van de behandelaar het lopen.
  • Draag schoenen met neutrale, niet corrigerende zolen. Het effect van podotherapeutische, visco-elastische of sensorische, watergevulde zolen is bij deze klacht nooit aangetoond. Kortdurend kunnen klachten worden verlicht, maar op de langere termijn heeft de ontstane standsverandering in de voet een immobiliserende uitwerking op de voetgewrichten. Dat zolen schokken kunnen opvangen is overigens een fabeltje! Lees hier meer over onze mening van het gebruik van antipronatiezolen.
Kun je doorlopen met een hielspoor?  
Indien de klachten tijdens of na het lopen niet of nauwelijks verergeren is er geen reden om het lopen te staken. Er is geen reden aan te nemen dat het beeld daardoor verergert. Laat klachten die onverminderd 3 maanden bestaan toch onderzoeken.

Wat kun je preventief doen tegen een hielspoor?
Zolang je de oorzaak van een klacht niet weet, is het moeilijk klachten te voorkomen. Het dragen van corrigerende zolen en te strak strikken van de schoenen belemmert ons inziens echter een natuurlijke afwikkeling, en is daardoor uit den boze.
Hardloopblessures het hielspoor de behandeling

Heb je last van hielpijn? Of heb je een andere hardloopblessure?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak