Kenniscentrum

Ademhaling, hyperventilatie en fysiotherapie

Hoe werkt een goede ademhaling?
Ademen is een proces dat bij de mens over het algemeen vanzelf gaat. Het proces wordt aangestuurd vanuit het ademhalingscentrum in de hersenstam en zorgt voor een goede balans tussen zuurstof en koolzuur in het bloed. Indien er sprake is van een dysbalans wordt deze in een gezonde situatie automatisch aangepast door verandering van het ademhalingsritme.

Per minuut haalt een volwassen persoon ongeveer 12 tot 16 keer adem. Bij een inademing bewegen de ribben naar voren en boven zodat er voldoende lucht in de longen kan komen.
De buik en vaak ook de borst bewegen naar voren tijdens een inademing. Dit noemt met een buikademhaling. Door deze rustige ademhaling blijft er een goede balans tussen zuurstof en koolzuur in het bloed.

Hyperventilatie
Bij hyperventilatie is het ademhalingspatroon verstoord. De frequentie van de ademhaling gaat omhoog en er vindt geen buikademhaling meer plaats. Er is vaak sprake van een snelle en oppervlakkige ademhaling die ook wel borstademhaling genoemd wordt. Hierbij heeft de persoon het gevoel dat hij te weinig lucht krijgt, waardoor hij naar lucht kan gaan happen. Het happen naar lucht kan gepaard gaan met symptomen als duizeligheid, zweten, hoofdpijn en benauwdheid. Deze symptomen zorgen vaak voor angst waardoor een persoon in een vicieuze cirkel terecht kan komen en nog meer gaat happen naar adem en bijna niet meer uitademt. Dit wordt hyperventilatie genoemd. Er is sprake van een dysbalans tussen zuurstof en koolzuur. Dit is op te lossen door langer en beter uit te ademen of zoals velen doen  het in/en uitademen in een plastic zak.
 
Oefeningen voor een correcte ademhaling
  • Ga op de rug liggen
  • Leg beide handen op de buik
  • Probeer te voelen of de borst of de buik omhoog gaat bij het inademen
  • Adem in door de neus
  • Duw tijdens een inademing uw buik tegen de handen
  • Adem/blaas uit door de mond (deze mag langer duren dan de inademing)
  • Tijdens de uitademing gaat de buik weer omlaag
  • Zorg dat er tussen de inademing en uitademing een korte pauze zit. Tel b.v. in uw hoofd tot 2 totdat u weer overgaat naar de in/uitademing.

Het kan in het begin onprettig aanvoelen om deze oefening te doen. Probeer daarom vaker op een dag deze oefening uit te voeren zodat u deze eigen maakt.

Indien u de ademhaling niet onder controle krijgt en er problemen mee ervaart in het dagelijks leven neem dan contact op met een fysiotherapeut. Die kan u de juiste ademhaling aanleren.
Ademhaling hyperventilatie en fysiotherapie

Heb je longproblemen?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak