Kenniscentrum

Hardloopschoenen: het fundament van de hardloper?



Er wordt geregeld geredeneerd, dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen. De laatste jaren schreven we al de nodige artikelen hierover. Wat zijn “goede” hardloopschoenen? Kunnen ze blessures voorkomen? Wat doen ze dan precies? En wat veroorzaakt nu daadwerkelijk een hardloopblessure? Dit blog is een samenvatting van al eerder geschreven artikelen: wat je moet weten over hardloopschoenen voor je ze koopt!
Voorkomen hardloopschoenen blessures?
Het antwoord op deze vraag is: nee. Tot op heden hebben alle aanpassingen in hardloopschoenen niet geleid tot een daling van het aantal hardloopblessures per jaar.(1)

Wat doen al die goede hardloopschoenen dan eigenlijk?
Wanneer men hardloopschoenen aanschaft in een speciaalzaak, dan kijkt men over het algemeen naar twee zaken: geven de schoenen voldoende demping, en passen ze bij het looppatroon van de klant?

Demping
In het laatste blogartikel dat we schreven over hardloopschoenen, gaven we al aan dat een zool nauwelijks kan bijdragen aan de noodzakelijke schokdemping. Schokdemping wordt vooral verzorgd door onze beenspieren, wanneer we tijdens de landing inveren.

Eind 2015 werd er een grondig overzichtsartikel gepubliceerd, waarin de vraag werd gesteld of hardlopers met een blessure hogere grondreactiekrachten (GRK) te verduren krijgen dan lopers die blessurevrij blijven.(2) GRK zijn krachten die op het lichaam inwerken op het moment van landing.
Uit dit artikel bleek dat er in alle betrokken onderzoeken geen verschillen werden gevonden in de GRK tussen geblesseerde- en gezonde lopers. Alleen bij stressfracturen van het scheenbeen werd een relatie gevonden, echter deze blessure komt maar zelden voor.

Looppatroon
Als het over het looppatroon gaat, dan gaat het bij schoenen vooral om de mate van pronatie. Pronatie is de beweging waarbij de voet naar binnen klapt in de standfase, oftewel het inzakken van de voetboog aan de binnenzijde.

In zijn proefschrift van 2014 concludeert sportarts Steef Bredeweg het volgende over de relatie tussen de mate van pronatie (overpronatie) en het risico op blessures(1):
  • Een verschil in pronatie tussen de linker en rechter voet is normaal;
  • Mensen met een blessure vertonen NIET méér pronatie dan gezonde lopers;
  • Er wordt zelfs geen verschil gevonden tussen het geblesseerde been en het niet-geblesseerde been!

Tot op heden vinden de goed uitgevoerde onderzoeken geen harde relatie tussen overpronatie en blessures. Het bestaan van deze relatie wordt vooral gevoed door schoenfabrikanten, die daarmee hun antipronatieschoenen willen verkopen.

Wat veroorzaakt dan wel blessures bij hardlopers?
Dat is vooral het te snel te ver gaan, oftewel een te snelle opbouw van de loopafstand. Dat werd duidelijk uit een goed en veel geciteerd overzichtsartikel uit 2007.(3) Helaas blijkt het niet mogelijk om precies aan te geven wat nu precies “te veel” is. Dit blijkt individueel bepaald. Een oude wet uit het hardlopen, dat de afstand nooit met meer van 10% mag toenemen per training, is er een zonder echt bewijs.

Wat zijn dan wel goede hardloopschoenen?
Goede hardloopschoenen zijn simpelweg schoenen die comfortabel zitten tijdens de activiteit die ervan wordt gevraagd: hardlopen. Dat blijkt ook het enige criterium waar nog enigszins wetenschappelijk bewijs voor is qua blessurepreventie.(4)

Samengevat
  • Demping en antipronatie helpen niet tegen het krijgen van een blessure
  • Houd je aan je loopschema, wanneer je minder kans op blessures wilt hebben
  • Koop schoenen zonder poespas, en die lekker zitten. Alleen dat verkleint de kans op een blessure

Laatste tip
Bekijk bovenstaand filmpje en leer hoe je het beste je schoenen strikt. Op deze manier kunnen je voeten optimaal bewegen in je schoen, wat je normale looppatroon ten goede komt!

Literatuur
1. Bredeweg, S. (2014). Running related injuries: the effect of a preconditioning program and biomechanical risk factors. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen.
2. Van der Worp H, Vrielink JW, Bredeweg SW. Do runners who suffer injuries have
higher vertical ground reaction forces than those who remain injury-free? A
systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2016 Apr;50(8):450-7
3. Van Gent RN, Siem D, van Middelkoop M, van Os AG, Bierma-Zeinstra SM, Koes BW.
Incidence and determinants of lower extremity running injuries in long distance
runners: a systematic review. Br J Sports Med. 2007 Aug;41(8):469-80
4. Nigg, B. The evolution of footwear and its role in prevention of running injuries. Keynote. IOC World Conference, Prevention of Injury & Illness in Sport, 2014

Heb je een hardloopblessure?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak