Kenniscentrum

Schouderklachten #1: onderzoek en onderverdeling

Schouderpijn is één van de meest voorkomende diagnoses in de fysiotherapiepraktijk. In de top 10 van meest voorkomende diagnoses in verwijzingen naar de fysiotherapeut staan schouderklachten op de 2e plaats (1). Alleen lage rugpijn zonder uitstraling komt in de fysiotherapiepraktijk meer voor.
Jaarlijks wordt het aantal mensen met schouderpijn binnen de Nederlandse bevolking geschat op 31%.?
Van deze groep is circa 60% vrouw (1). Bekend van schouderklachten is dat het herstel vaak lang duurt en dat klachten regelmatig terugkomen.
Bij Nuijten fysiotherapie is het niet anders; ook wij zien veel mensen met schouderklachten.

Onderzoek
De term ‘schouderklachten’ is natuurlijk een algemene term. Schouderklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Het belangrijkste voor een patiënt met schouderklachten is goed onderzoek. Met goed onderzoek kan een goede diagnose worden gesteld, en indien er een passende behandeling voor bestaat, vervolgens een gericht behandelplan worden opgesteld. Zo wordt het een patiënt duidelijk:

  • waar de klachten vandaan komen;
  • wat er aan behandeling kan/moet plaatsvinden;
  • wat men er zelf aan kan/moet doen;
  • hoe lang dit gaat duren.

Nuijten fysiotherapie heeft goed onderzoek hoog in het vaandel staan. Het liefst willen we iemand tijdens het eerste consult al een antwoord kunnen geven op al de hierboven gestelde vragen.
Onderzoek bestaat uit een anamnese (vraaggesprek) en lichamelijk onderzoek. Daarnaast verrichten we ook echografisch onderzoek bij schouderklachten. Aangezien fysiotherapeutisch onderzoek alleen regelmatig niet genoeg blijkt te zijn voor het stellen een goede diagnose, hebben we al in 2006 gekozen voor echografie als aanvullend middel. Echografisch onderzoek is een efficiënt, betrouwbaar en patiëntvriendelijk onderzoek (2).

We vinden het echter ook belangrijk om aan te geven waar onze grenzen liggen. Als we op basis van het onderzoek een oorzaak van de klachten verwachten die we niet kunnen behandelen, zal zo snel als mogelijk contact worden gelegd met de huisarts of verwijzend specialist.

Schouderklachten
In de komende artikelen op ons blog staan schouderklachten centraal. We bespreken de meest voorkomende schouderklachten, we informeren je over ons onderzoek en de bestaande behandelmogelijkheden. We hopen hiermee te kunnen laten zien wat we voor patiënten met schouderklachten kunnen betekenen en we willen benadrukken wat de meerwaarde is van gedegen en gericht onderzoek.

De meest voorkomende schouderklachten die tijdens de komende blogs behandeld worden zijn:

  • het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS);
  • de frozen shoulder;
  • klachten vanuit het AC-gewricht;
  • schoudertrauma’s, en
  • schouderklachten afkomstig vanuit de nek.


Over de auteur

Dit blogartikel over schouderklachten is geschreven door Victor Nuijten.

Hij is fysiotherapeut, master manueeltherapeut, echografist en eigenaar van Nuijten fysiotherapie. Tijdens zijn
masterstudie manuele therapie, deed hij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
naar schouderklachten.


Literatuur

1. Verberne S., Barten D. en Koppes L. Rapport Zorg door de fysiotherapeut, jaarcijfers 2014 en trendcijfers 2010-2014. Www.nivel.nl September 2015.2. Henderson R.E.A., Walker B.F., Young K.J. The accuracy of diagnostic ultrasound imaging for muskuloskeletal soft tissue pathology of the extremeties: a comprehensive review of the literature. Chiropractic and manual therapies 2015 23:31
Schouderklachten 1 onderzoek en onderverdeling

Heb je last van je schouder?

Maak een afspraak met een van onze specialisten!


Bekijk de vergoedingMaak een afspraak